Glædelig eksplosion

🐮

Hallo!

Så sker der sandelig noget: Våren er ikke bare nær, men faktisk her, og dagene er allerede ganske lange. Ved alle hellige Magter, hvor kan vi fryde os som muldens børn – her hvor det hele blomstrer op!

🌷

I vores lille del af Verden står mange fine vækster nu i flor. De minder os om barndomslandets lykke – og den slags hemmelighedsfulde ord, som vi fra glade voksnes munde fik lagt i ørene, da vi var ganske lysegrønne: Ane lagde anemoner i kanonen på Trekroner.Ved det allerførste skudsprang Anes anemoner ud!Ja, så enkelt kan det faktisk både siges og sanses: Forårskraften er en vild & mild kanon, hvis eksplosion gør alting ungt, så vi kan glæde os i lyset.

🌞

I et andet digt, ja faktisk en sang, fra samme digtersjæl – nemlig den kære vrøvleprofet Halfdan Rasmussen – finder vi nogle fine ord til opklaring af denne underfulde forårstilstand, derinde og derude. Tekstens navn er, meget passende, ”Noget om kraft”. Dens åbning lyder sådan her:

Med store undrende øjne går jeg,
hvor anemonerne lyser hvidt.
Og midt i forårets lysvæld står jeg
og ser mod himlen og spørger blidt:
Hvem opfandt lærken og nattergalen,
hvem satte knopper på birk og bøg?
Og hvem bestemte, at netop svalen
sku’ være svale og gøgen gøg?

🤷‍♀️

Hvad er det dog for en slags reflekser,
der kalder hugorm og tudse frem?
Og hvem er det, der går rundt og hekser
i Hornbæk Tarm og Jerusalem?
Thi alle steder er samme under
og samme kraft, som gør sjælen stum.
Og alle vegne går folk og grunder
på livets dybe mysterium.

🤷‍♂️

I sandhed gode spørgsmål til tiden og stedet! Deres gådeglade besvarelse finder vi altid kun på egne eventyr; hør blot, hvad stemmen synger, kun for dig – og mig:

Men ingen svarer fra skjulte egne
og gir os grundig og god besked,
så må jeg svare på andres vegne
og formulere, hvad ingen ved:
Jeg tror, der lever et barn dybt inde
i alle levende ting, der gror,
et barn, der er som en fuglevinge,
en lille gud, der er evigt stor.

👶

Min sjæl, hvad vil du mere? Intet, i sandhed intet, intet andet. I denne indsigt er det hele altid allerede givet: Jorden er er en dejlig Jord. Vi er her for at stråle – og ubekymret række vækstens vished videre som hjertets gave. Kom, vågne venner, lad os nyde denne have! Af hjertet: Glædelig eksplosion – i alt & alle!

💥